Kenyataan Akhbar – Serangan Israel Terhadap Gaza

 

PERTUBUHAN MUAFAKAT SEJAHTERA MASYARAKAT (MUAFAKAT) mengutuk dengan sekeras-kerasnya tindakan kejam dan zalim rejim zionis Israel yang melancarkan serangan terhadap Gaza (yang diberi nama Operation Cast Lead) yang mengakibatkan pembunuhan lebih 350 orang awam, mencederakan lebih seribu enam puluh penduduk yang tidak berdosa dan mengakibatkan kemusnahan rumah kediaman, hartabenda dan infrastruktur awam.

Ini adalah tindakan kejam yang kesekian kalinya yang telah dilakukan oleh rejim Israel terhadap penduduk Palestin, dan semenjak tiga hari lalu terhadap penduduk Gaza khasnya. Tindakan kejam rejim Israel tersebut adalah keterlaluan, zalim, diluar batas-batas perikemanusiaan serta melanggar norma-norma antarabangsa dan oleh itu perlu dikutuk oleh seluruh masyarakat antarabangsa.

Kekacauan yang kini berlaku di rantau iniadalah berpunca dari keangkuhan rejim Israel dan Amerika Syarikat yang ingin melumpuhkan organisasi HAMAS dan mengasingkan mereka serta memecahbelahkan penduduk Palestin.

Adalah terang dan jelas bahawa rejim Israel adalah punca segala kesengsaraan dan penderitaan yang dialami olih beribu-ribu rakyat Palestin semenjak penubuhan Negara Israel pada tahun 1948 hingga kini. Mereka adalah pengganas yang sebenarnya. Mereka mengganas dengan menjajah bumi Palestin, merampas tanah dan hartabenda mereka, membunuh pejuang-pejuang Palestin, memenjara beribu-ribu orang Palestin, samada orang-orang tua, kanak-kanak, wanita dan orang awam yang tidak berdosa.

Olih yang demikian,kami dari Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat (MUAFAKAT) berpendapat keamanan yang berkekalan hanya dapat diwujudkan di bumi Palestin sekiranya satu penyelesaian yang berkekalan dan adil dipersetujui dan di laksanakan. Olih itu kami mendesak:-

1.Rejim Israel segera menghentikan serangannya terhadapGaza serta berundur dari bumi Palestin beserta dengan bala tenteranya dengan serta merta,

2.Kuasa-kuasa besar, terutamanya Amerika Syarikat hendaklah menggunakan pengaruhnya mendesak Israel menghentikan serangannya terhadap bumi Palestin dengan serta merta, dan segera ke meja perundingan untuk menyelesaikan masaalah menghapuskan pendudukan haram di atas bumi Palestin, membenarkan penduduk Palestin bergerak dengan bebas di atas bumi mereka, pertukaran tawanan perang, tanah yang dirampas dan lain-lain perkara yang berkaitan

3.Regim Israel dan Kuasa–kuasa besar hendaklah mengiktiraf kewujudan Negara Palestin yang bebas dan merdeka serta membenarkan Kerajaan yang dipilih oleh rakyat untuk memerintah di bumi Palestin,dengan diberi segala kemudahan yang mereka berhak terhadapnya seperti hak keatas wang yang dipungut sebagai cukai dan royalti, hak bergerak secara bebas dan selamat dalam negara mereka, hak terhadap hasil mahsul mereka dan segala hak yang mereka layak sebagai Negara yang bebas dan merdeka.

4.Regim Israel hendaklahmembubarkan penempatan-penempatan haram yang telah dibina di atas tanah orang-orang Palestin yang telah mereka rampas selama ini.

5.Menggesa Kerajaan Amerika Syarikat dan kuasa-kuasa besar menangani isu Palestin ini dengan adil dan bertanggungjawab dengan menghormati hak asasi rakyat Palestin sama seperti mana mereka (kuasa-kuasa besar) menyanjung tinggi hak asasi mereka sendiri serta menghormati pilihan rakyat Palestin yang telah memilih secara demokrasi sebuah Kerajaan untuk membentuk Kerajaan dan mengurus hal ehwal kebajikan dan keselamatan mereka, tanpa sebarang campurtangan dan paksaan ke atas mereka dengan apa cara sekalipun.

6.Mendesak pertubuhan-pertubuhan Antarabangsa khususnya PBB, OIC dan NAM supaya mengambil langkah-langkah yang sesuai dan berkesan bagimenamatkan perang, melindungi rakyat Palestin dari kekejaman rejim Israel serta berusaha bagi merealisasikan kewujudan sebuah negara Palestin yang merdeka dan berdaulat serta menamatkan penjajahan Israel di bumi Palestin.

7.Menyeru umat Islam di seluruh dunia, khususnya di Malaysia supaya memberi bantuan kepada rakyat Palestin dengan apa cara sekalipun samada kewangan, material, tenaga dandoa.

(DATO HAJI AHMAD BIN HAJI ISMAIL)

TIMBALAN PRESIDEN,

PERTUBUHAN MUAFAKAT SEJAHTERA MASYARAKAT

(MUAFAKAT)

31hb. Disember, 2008

3hb. Muharram 1430

Top