Kenyataan Akhbar: Tindakan Tegas Jika Mempersoalkan Isu-isu Sensitif

 

Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT)

25, Jalan Bandar 3, Taman Melawati, 53100 Kuala Lumpur Tel: 03-4106-0175 Fax: 03-4147-4635

www.muafakatmalaysia.org

________________________________________________________________________

Kenyataan Akhbar:

 

 

 

 

TINDAKAN TEGAS PERLU DIAMBIL TERHADAP MEREKA YANG MEMPERSOALKAN ISU-ISU SENSITIF DI NEGARA INI

Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat (MUAFAKAT) merasa terpanggil untuk menyatakan pendiriannya berhubung dengan kegiatan golongan tertentu yang secara terus menerus menjalankan kempen mencabar, menghina dan memomokkan isu-isu sensitif seperti kedudukan Raja-Raja Melayu, kedudukan Agama Islam sebagai Agama Persekutuan, hak istimewa orang-orang Melayu dan bumiputera lain, hak biasiswa untuk orang-orang Melayu dan bumiputera lain dan kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan dan bahasa pengantar di sekolah-sekolah dan IPT.

 

Perlu ditegaskan bahawa isu-isu ini adalah isu-isu yang menjadi asas kepada pembentukan Negara ini, yang telah disepakati oleh semua kaum di Negara ini dan telah diterima oleh semua kaum, melalui wakil-wakil mereka, apabila mereka merundingkan kemerdekaan bagi Negara ini dahulu. Wakil-wakil kaum Cina dan India telah menerima asas-asas tersebut sebagai balasan kepada persetujuan orang-orang Melayu untuk memberi kerakyatan kepada mereka yang lahir di Malaysia pada hari Kemerdekaan. Adalah memerajatkan dan amat mengecewakan bahawa golongan tertentu telah secara tidak berhenti-henti membangkitkan semula isu-isu tersebut, manakala kaum yang majoriti tidak pernah membangkitkan apa yang telah diberikan kepada mereka.  Malah lebih jauh dari itu, penguasaan ekonomi di Negara ini telah dibolot oleh mereka, secara terus menerus dari zaman kemerdekaan, sehinggalah ke hari ini.

 

Sekiranya pihak-pihak ekstremis ini terus menerus membangkitkan isu-isu yang sensitif ini dalam setiap forum yang ada, baik ceramah, media serta blog dan internet, dan sekiranya trend ini tidak dihentikan dengan serta merta, adalah dibimbangkan ianya akan membuahkan ketegangan kaum di Negara tercinta ini.

 

Satu perkara yang sukar diterima oleh majoriti rakyat di Negara ini ialah apabila Raja-Raja Melayu menegur supaya dihentikan polemik berhubung perkara-perkara sensitif  ini, maka Raja-Raja Melayu pula menjadi sasaran kritikan mereka. Maka semakin galaklah mereka mengkritik, menghentam dan menghina Raja-Raja Melayu, dengan pelbagai kata-kata yang kesat, yang tidak boleh diterima oleh setiap mereka yang bertamaddun.

 

Oleh itu, MUAFAKAT menyokong  amaran yang dikeluarkan oleh Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak YBhg Tan Sri Harussani Zakaria yang disiarkan oleh Utusan Malaysia pada 13 Ogos 2009 yang memberi amaran kepada kumpulan eksterimis dan pelampau itu supaya sedar bahawa tanpa institusi Raja-Raja Melayu yang menjaga kepentingan majoriti penduduk Malaysia, Negara ini tidak mungkin menjadi aman.

 

Sehubungan dengan ini, MUAFAKAT juga menyokong seruan YBhg Tan Sri Harussani Zakaria supaya Kerajaan hendaklah bertindak tegas terhadap kumpulan ekstremis ini, yang cuba menggugat keamanan dan ketenteraman  di Negara dengan menimbulkan isu-isu yang sensitif seperti kedudukan Raja-Raja Melayu, kedudukan hak istimewa orang-orang Melayu dan kaum-kaum lain, hak biasiswa kepada orang-orang Melayu dan bumiputera lain, kedudukan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan bahasa perantaraan di sekolah-sekolah dan IPT serta kedudukan Agama Islam sebagai Agama Persekutuan.

 

Terima kasih.

(Dato Haji Ahmad bin Haji Ismail)

Timbalan Presiden, MUAFAKAT

14 Ogos 2009

Top