Laman Rasmi Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia © 2018 - 2020

▐▀▄ Kolum Artikel, Isu Semasa (Negara / Antarabangsa) & Kenyataan Media

Menjadikan Kalam Asha'irah Berupaya Mendepani Cabaran Pelbagai Falsafah-Pemikiran-Akidah Dari Dulu Hingga Kini

BANGSAR, 1 JUN 20019 - Dalam menghadapi Cabaran Iman, Ideologi dan Ilmu Semasa tidak dapat tidak akidah dan pemikiran Islam mestilah diungkapkan secara ilmiah lagi berhikmah diwaktu yang sama tetap jitu mempertahankan dasar dan teras akidah itu sendiri. Akidah dan pemikiran Islam untuk menjadi relevan, kompetitif, dan “menggugat status quo” tidak mungkin diungkapkan dalam vakum [ ... ]

Baca Lanjut
Pesan Muafakat: Jangan Langgar Surah At-Taubah!

KUALA LUMPUR, 1 JUN 2019 - MUAFAKAT menjawab kejahilan golongan munafik yang cuba melanggar larangan Allah SWT dengan kembali mengingatkan Firman-Nya:

 

مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَنْ يَعْمُرُوا مَسَاجِدَ اللَّهِ شَاهِدِينَ عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ ۚ أُولَٰئِكَ حَبِطَتْ [ ... ]

Baca Lanjut
Muafakat Menjunjung Titah Tuanku Sultan Selangor

KUJALA LUMPUR, 1 JUN 2019 - Berikutan titah Tuanku Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shahyang menzahirkan rasa dukacita akan permasalahan perpecahan di kalangan orang Melayu dengan melihat kini sudah sampai ke tahap yang amat kritikal, menitah agar perpecahan ini segera ditangani supaya gejala perpecahan di kalangan orang Melayu tidak sampai ke tahap parah.

Sama seperti [ ... ]

Baca Lanjut
Kejahilan Islam Liberal Yang Sengaja Persenda Malam Lailatulqadar

KUALA LUMPUR. 28 MEI 2019 - Timbalan Menteri Pelancongan Pakatan Harapan telah memuatnaik status Facebook beliau yang terang-terangan menghina bulan Ramadan. Sama ada beliau menyedarinya atau tidak, perkara ini amat dikesali.

Dilaporkan YB Muhammad Bakhtiar Wan Chik telah memuatnaik pada status Facebook beliau dengan kata-kata berbunyi:

“Jom tido awal, esok awal pagi kita ke [ ... ]

Baca Lanjut
Marina Patut Rujuk Pakar Sebelum Menyampuk Bidang Agama

KUALA LUMPUR, 27 MEI 2019 - Bak nasihat orang tua-tua Melayu dahulu; “Jangan sampuk bila orang tua-tua bersembang”. Ertinya jangan masuk campur dalam perkara yang kamu tidak tahu. Samalah juga dengan apa yang Marina Mahathir lakukan, menyampuk hal yang beliau jahil mengenainya.

Pesalah jika tidak dihukum, maka akan menjadi-jadilah kesalahan itu berleluasan dalam masyarakat [ ... ]

Baca Lanjut
Hapuskan Sekolah Vernakular Demi Perpaduan

KUALA LUMPUR, 25 MEI 2019 - PERPADUAN itu sangat penting bagi mencapai keharmonian hidup dalam masyarakat majmuk. Namun pengertian ‘perpaduan’ itu mestilah mengikut acuan Perlembagaan Persekutuan, ia tidak boleh sesekali melanggar Perlembagaan Persekutuan.

Mengimbas kembali titah Tuanku Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, Sultan Johor dalam Utusan Malaysia bertarikh 3 November [ ... ]

Baca Lanjut
Muafakat Bimbang Apabila Maszlee Malik Menafikan Tidak Menyokong Cadangan Penerapan Pluralisme

KUALA LUMPUR, 20 Mei - MUAFAKAT berasa bimbang apabila Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik membuat kenyataan di laman sosial medianya dengan berkata; “Saya tidak sesekali menyebut dan menyatakan untuk menolak cadangan subjek mengenali agama lain seperti yang dilaporkan” semalam bertarikh 19 Mei, amatlah dikesali.

Kemelut ini timbul apabila ada cadangan dangkal yang mengesyorkan [ ... ]

Baca Lanjut
Sindiran Yang Boleh Jatuh Murtad

KUALA LUMPUR, 16 Mei - Teks ucapan yang dibuat oleh Presiden Pelangi Campaign, Saudara Numan Afifi yang tersiar di laman Twitter peribadi beliau pada 9 Mei baru-baru ini harus ditarik balik dengan segera. Ini kerana ucapan itu boleh mengakibatkan keimanan beliau tergelincir dari landasan seorang Muslim.

Teks ucapan yang berupa sindiran terhadap agama Islam itu melibatkan [ ... ]

Baca Lanjut
Tun Daim Patut Diam Daripada Membuat Kenyataan Kurang Bijak Mengenai Matrikulasi

KUALA LUMPUR, 15 Mei - MUAFAKAT protes kenyataan Tun Daim Zainuddin yang berpandangan bahawa program Matrikulasi Kementerian Pendidikan yang diperkenalkan pada tahun 1999 oleh KPM bagi pelajar Melayu dan Bumiputera untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Pertama dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan, matematik (STEM) sudah tidak relevan untuk diteruskan memandangkan [ ... ]

Baca Lanjut
Apabila Ulama DAP Fobia Dengan Gelarannya Sendiri

KUALA LUMPUR, 11 Mei - Semalam disiarkan juga rakaman rancangan ANALISIS, wawancara antara hos rancangan, Finas Yunus bersama Haji Aminuddin, selaku Presiden ISMA, dan juga Presiden UMMAH, sebuah gerakan gabungan NGOi terbesar di Malaysia, bersama Saudara Wan Ji selaku Pegawai Penerangan Pejabat KM Pulau Pinang, mengenai tajuk: ISLAM DIBULI BAWAH PH?

Tajuknya sahaja sudah [ ... ]

Baca Lanjut
Lekanya Melayu Diulit K-pop

KUALA LUMPUR, 11 April - K-WAVE 3 Music Festival yang berlangsung di Stadium Malawati, Shah Alam, Selangor beberapa bulan lepas menampilkan tujuh buah kumpulan K-Pop dari Korea Selatan. Walaupun konsert tersebut bermula pada pukul lapan malam namun laporan Facebook menunjukkan orang ramai sudah mula membanjiri tapak pesta itu sejak tengahari lagi.

Menurut laporan Utusan Online, [ ... ]

Baca Lanjut
Benarkah Menteri Pertahanan Menganut Ajaran Yang Difatwakan Sesat Oleh Jakim?

KUALA LUMPUR, 5 Mei - MUAFAKAT menuntut Menteri Pertahanan supaya membuat kenyataan secara terbuka melalui akhbar utama bagi menjelaskan kepada seluruh umat Islam terhadap tohmahan yang sedang tular dalam media maya yang mengatakan beliau menganut ajaran SYIAH.

Mengimbas kembali berita Astro Awani bertarikh, 12 Dis 2013 yang lalu bertajuk: “KDN Dedah 10 Bukti Kaitkan Mat [ ... ]

Baca Lanjut
Muafakat Sokong Kenyataan Menteri Dari Kementerian Dalam Negeri

KUALA LUMPUR, 4 Mei - Akhirnya, belum sempat wakil MUAFAKAT Haji Rashidi Haris menyampaikan ucapan di perhimpunan yang bakal diadakan petang hari ini di Jalan Tunku Abdul Rahman bermula dari jam 2.00 petang hingga ke jam 6.00 petang, TS Muhyiddin; Menteri Dalam Negeri telah membuat kenyataan, akan mengambil tindakan tegas terhadap sesiapa yang menghina agama.

Kenyataan Menteri Dalam [ ... ]

Baca Lanjut
Senator Patut Dipecat: Provokasi Bukannya Cadangan

KUALA LUMPUR, 30 April - Perkara yang dikatakan ‘cadangan’ oleh Senator dari DAP, Nga Hock Cheh yang juga Ahli Jawatankuasa DAP Perak, bukannya perkara baru. Tetapi wayang yang diulang-ulang berkali-kali dari dahulu lagi. Sedangkan ia telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Di dalam Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan telah memperuntukkan bahawa Islam adalah agama [ ... ]

Baca Lanjut
K-Pop Pemangkin Dasar Pembangunan Belia Negara?

KUALA LUMPUR, 29 April - Baru-baru ini, Menteri Belia dan Sukan Malaysia, YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman membuat keputusan menjemput BTS iaitu sebuah kumpulan musik K-Pop daripada Korea Selatan untuk membuat persembahan di Malaysia sempena Tahun Melawat Malaysia 2020.

Tindakan ini membangkitkan kritikan daripada banyak pihak, termasuklah Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya [ ... ]

Baca Lanjut
Gagal Nasihat Agong Hasut Pelajar Pula - Muafakat

KUALA LUMPUR, 28 April - Agak luar biasa, apabila taraf seorang Peguam Negara, bertindak bagaikan seorang Wakil Rakyat mewakili suatu parti apabila sanggup berkempen sana sini dengan mengadakan siri menghasut para pelajar supaya menyetujui kehendaknya, iaitu Statut Rom diratifikasikan juga di Forum Malaysia & Statut Rom yang berlangsung di Auditorium Tun Suffian, Universiti Malaya, [ ... ]

Baca Lanjut
Roboh Masjid Melanggar Etika Kemanusiaan - Muafakat

KUALA LUMPUR, 22 April - Baru-baru ini dunia dikejutkan lagi dengan penularan video yang menunjukkan tindakan zalim rejim komunis China meroboh sebuah masjid pada bahagian kubah dan pada bahagian yang terdapat ciri-ciri Islamik di kampung Gazhuang, wilayah autonomi Linxia Hui di Gansu, pada 9 April bawah kempen membasmi ajaran beragama di China.

Kempen “orentasi Cina” ini [ ... ]

Baca Lanjut
Apakah Ini Sebahagian Daripada Agenda Menggugat Kedaulatan Raja-Raja Melayu?

KUALA LUMPUR, 11 April - Baru sahaja Malaysia mengumumkan menarik diri daripada Statut Rom, timbul pula polemik baru apabila Timbalan Menteri Pendidikan mempersoalkan kertas pembentangan berkaitan Statut Rom oleh empat tokoh akademik negara yang dibentangkan kepada Majlis Raja-Raja pada 2 April lalu.

“Saya hairan kenapa 4 sahaja, bukankah selain 4 ada beberapa lagi terlibat sama [ ... ]

Baca Lanjut
Tun Mahathir Juga Menolak Pengiktirafan UEC - Muafakat

KUALA LUMPUR, 5 April - Seperti yang sebelum ini telah disuarakan, MUAFAKAT tetap kekal memprotes dengan sekeras-kerasnya pengiktirafan UEC oleh Peguam Negara dan berasa amat dukacita dengan reaksi sinis Timbalan Menteri Pendidikan menyambut gembira dengan ucapan terima kasih atas pengiktirafan oleh Peguam Negara.

Tambah membimbangkan apabila isu yang bagai menggugat ketuanan [ ... ]

Baca Lanjut
Pengiktirafan UEC Oleh Tommy Thomas Menghina Bahasa Kebangsaan

KUALA LUMPUR, 1 April - Tidak dinafikan yang Lembaga Kelayakan Profesion Undang-undang Malaysia (LKPUM) yang diketuai oleh Peguam Negara, Tommy Thomas mempunyai kuasa menentukan siapa dan bagaimana kelayakan seseorang bagi membolehkan pelajar mengambil Peperiksaan Sijil Amalan Guaman (PSAG), dalam pada itu tidak boleh juga dinafikan peranan Kementerian Pendidikan yang diketuai oleh [ ... ]

Baca Lanjut
Melayu Bukan Ekstrimis

KUALA LUMPUR, 30 Mac - MUAFAKAT amat kecewa dengan kenyataan dangkal dari seorang ahli dari parti DAP dalam Pakatan Harapan; yang mengaitkan tragedi pembunuhan kejam ke atas umat Islam di Christchurch oleh sekumpulan extremist anti-Islam dengan kerjasama antara UMNO dengan PAS.

2. Kenyataan yang dibuat oleh Chew Chong Sin ini sangat merbahaya dan boleh mengundang huru-hara [ ... ]

Baca Lanjut
Sijil Palsu Parlimen Kecoh

KUALA LUMPUR, 29 Mac - Ketika ditanyakan di dalam sidang Parlimen hari pertama bersidang dan susulan kemudiannya hari berikut kelmarin mengenai skandal sijil palsu yang melibatkan beberapa individu di dalam kerajaan Pakatan Harapan, Perdana Menteri hanya diam seribu bahasa.

Adalah aneh jika isu yang melibatkan integriti pemimpin kerajaan tidak diberi ulasan walaupun sedikit [ ... ]

Baca Lanjut
Umat Wajib Tolak Kaum Liwat

Dari Ibnu ‘Abbas RadhiAllahu ‘Anhuma, beliau berkata;

لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ – صلى الله عليه وسلم – الْمُتَشَبِّهِينَ مِنَ الرِّجَالِ بِالنِّسَاءِ ، وَالْمُتَشَبِّهَاتِ مِنَ النِّسَاءِ بِالرِّجَالِ

“Rasulullah ﷺ melaknat lelaki yang menyerupai [ ... ]

Baca Lanjut
Refuting Tajuddin

KUALA LUMPUR, 29 Mac - The phrase “Melayu screw Melayu” is not something new in the Malaysian political landscape, especially after the 13th General Election, and even more apparently so in the recent “I told you so, Pakatan” (published by Free Malaysia Today, 3rd March 2019) article by Dr. Tajuddin Rasdi.

Tajuddin’s paranoid about Islam becoming a major narrative [ ... ]

Baca Lanjut
Manifesto Tentang Kebenaran Dan Kewujudan Bagi Rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR, 28 Mac - Kita sedang mengalami krisis politik, krisis ekonomi dan krisis sosial yang tidak mungkin untuk diselesaikan dalam tempoh terdekat ini. Sebenarnya tiada manifesto politik, ekonomi dan sosial yang boleh menjanjikan apa-apa bagi mengeluarkan kita dari krisis-krisis nasional ini apatah lagi untuk menunaikan janji-janji tersebut. Lihat sahaja apa yang berlaku kepada [ ... ]

Baca Lanjut
Isu Pencemaran Toksik Di Johor Bharu

KUALA LUMPUR, 20 Mac - Dari 7hb Mac sehingga ke hari ini, tragedi pencemaran toksik di Sungai Kim Kim, Johor, ternyata tidak berkurangan malah semakin membimbangkan. Sehingga kenyataan ini ditulis, media melaporkan mangsa terkena pencemaran kini meningkat sekitar 1000 orang dan sekitar 500 orang pula telah dimasukkan ke hospital yang melibatkan kebanyakannya murid-murid sekolah, [ ... ]

Baca Lanjut
Trump, Brexit Dan PH: Kebenaran Bagi Politik Pascamoden

KUALA LUMPUR, 19 Mac - Sedar atau tidak sedar, kita semua kini hidup di zaman Pascamoden dimana relativiti (kenisbian) mengambilalih rasionaliti (kewarasan) dalam setiap perkiraan dan penilaian kehidupan. Sejak Nietzsche mengisytiharkan “Tuhan telah mati” dan “Kitalah yang telah membunuh Tuhan”, peradaban Barat semasa mula menolak wujudnya rujukan kebenaran yang mutlak iaitu [ ... ]

Baca Lanjut
Apakah Prinsip Kebenaran Masih Relevan Dalam Kehidupan Rakyat Era Pasca-Kebenaran Malaysia Baru?

BANGSAR, 28 Disember - Dalam dunia politik, era dimana kita berada ketika ini, disebut era pasca-kebenaran atau pasca-fakta yang mana kebenaran dan kepalsuan boleh sahaja disimulasi dan dimanipulasi bagi memenuhi matlamat tertentu. Dalam dunia sains, sekarang ini disebut era pasca-positivisme yang mana kebenaran sains yang selama ini hanya diukur berdasarkan pengalaman empirikal [ ... ]

Baca Lanjut
Pasca Himpunan Aman Anti ICERD - Sinar Harian

KUALA LUMPUR, 14 Disember - HIMPUNAN aman anti ICERD telah berjalan dengan penuh tertib berdisiplin dan aman pada 8 Disember lalu. Walaupun saya sendiri tidak berkesempatan menyertainya kerana berada di luar negara yang mana telah lebih lapan bulan dijadualkan dahulu tetapi saya mengikuti perjalanan himpunan aman ini dengan penuh keterujaan.

Alhamdulillah himpunan aman ini berjaya [ ... ]

Baca Lanjut
The Rights Are Not Universal - New Straits Times

KUALA LUMPUR, 14 December - WHEN the Universal Declaration of Human Rights (UDHR) was proclaimed 70 years ago, racial segregation was legal in the United States. Great Britain, France, and the Netherlands were still colonial powers, and the state of Palestine was unilaterally dissolved and rights of the Palestinians extinguished with the one-sided recognition of Israel by the [ ... ]

Baca Lanjut
Tanda Aras Perhimpunan Mega - Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR, 11 Disember - SAUDARA PENGARANG, PALUAN gendang oleh Sekretariat Pembela Ummah (Ummah) bersama beberapa rakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain untuk menghimpunkan umat Islam di tengah ibu kota Kuala Lumpur bagi bersolidariti menolak Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) telah disahut dengan ribuan ‘baju [ ... ]

Baca Lanjut
UMMAH Tuduh SUHAKAM Niat Jahat - Berita Harian

KUALA LUMPUR, 11 Disember- Penganjur himpunan menolak Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) menuduh pihak tertentu termasuk Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) tidak rasional dan berniat jahat apabila terus mendesak kerajaan meratifikasikan konvensyen berkenaan.

Pengerusi Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) Aminuddin Yahaya, berkata pihak [ ... ]

Baca Lanjut
Memperkenalkan Kaedah Berfikir, Ilmu Logik, Pendekatan Analitik Dan Sistematik Dalam Memahami Dan Menghayati Agama Bagi Umat Melayu Islam Dalam Mendepani Cabaran Iman, Ideologi Dan Ilmu Global Semasa

BANGSAR, 13 November - Hujattul Islam Imam Al-Ghazali menulis banyak buku-buku tentang kaedah berfikir, logik dan analitik dalam pengkaryaan beliau termasuklah Qistas al-Mustaqim, Mihak al-Nazar, Mi’yar al-Ilm, Mantiq dalam Maqasid al-Falasifah dan Muqaddimah Mustasyfa fi Usul-Fiqh. Imam Al-Ghazali yang lebih dikenali di rantau Nusantara ini sebagai tokoh ulama Tasawwuf/Sufi [ ... ]

Baca Lanjut
Pembaharuan Pemikiran Dan Peradaban Sebagai Sumber Kekuatan Umat Melayu Islam Menghadapi Cabaran Kehidupan Global Semasa: Peranan Tajdid Kalam

BANGSAR, 9 November - Umat Melayu Islam mestilah memperbaharui cara mereka berfikir dan mengatur kehidupan dalam menghadapi realiti era globalisasi dengan pelbagai cabaran Iman, Ideologi dan Ilmu. Memperbaharui pemikiran dan peradaban bermakna kita memberi nafas, pengolahan, ruh dan pengungkapan baru kepada identiti dan tradisi yang kita pegang selama ini. Sudah tentu kita tidak [ ... ]

Baca Lanjut
Jika Profesor Universiti Ternama Amerika Syarikat Mempersoalkan Tentang Ruh Universiti Mengapa Profesor Universiti Malaysia Tidak?

BANGSAR, 8 November - Bermula dari Allan Bloom, Profesor dan Ahli Falsafah Terkemuka di Universiti Cornell, Yale dan Chicago menulis The Closing of the American Mind: How Higher Education Has Failed Democracy and Impoverished the Souls of Today's Students (1987) Tertutupnya Minda Orang Amerika: Bagaimana Pendidikan Tinggi Telah Menggagalkan Demokrasi dan Mempapakedanakan Ruh Para [ ... ]

Baca Lanjut
Negara Dan Ruang Peribadi

KUALA LUMPUR, 8 Oktober -  Apakah Negara Tidak Berhak Campurtangan Jika Sesuatu Kesalahan Dilakukan dalam Ruang Peribadi?

Idea bahawa seseorang itu berhak untuk melakukan apa sahaja dalam ruang peribadi adalah idea baru yang muncul seiring dengan kemunculan falsafah liberalisme yang dipelopori oleh pemikir-pemikir Barat di zaman Enlightenment, di antara yang berpengaruh adalah [ ... ]

Baca Lanjut
Other Articles

KUALA LUMPUR 24 Jan. – Wacana golongan Najdiyyun tidak akan mampu memberikan hujah yang mantap jika menjalankan perbincangan tentang dan wujud Allah serta sifat-sifatNya khususnya ketika berdepan dengan pemikiran pascamodenisma.

Ini kerana sejak awal lagi, golongan Najdiyyun ini telah menolak bentuk penyusunan ilmu dan pembuktian secara falsafah kerana mereka hanya bergantung kepada ayat al-Quran dan hadis yang difahami secaca lafaz dan menolak penerangan secara majzai dan pemikiran falsafah.

”Tetapi golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah boleh memberikan hujah tentang wujud Allah dan sifat-sifat-Nya jika berdepan dengan pemikiran pascamodenisme yang menolak agama ini menerusi hujah-hujah akliah dan nakliahnya,” kata Felo Utama Utama ISTAC Kuala Lumpur, Syaikh Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady.

Beliau berkata demikian dalam kertas kerja bertajuk “Ketiadakmampuan Wacana Najdiyyun Mendepani Pemikiran Pascamodernisme‘ pada Wacana Pemikiran dan Pembinaan Ummah 1. di Masjid Wilayah, Jalan Duta di sini hari ini.

Dr. Muhammad Uthman berkata, sebenarnya penolakan golongan Najdiyyun terhadap tasawuf memberikan kelemahan kepada mereka dari segi rohani.

“Penghujahan dari segi ini tidak boleh mereka manfaatkan dalam mendepani pemikiran yang menyerang wacana agung Islam,” katanya.

Sebaliknya, kata beliau, wacana Ahli Sunnah boleh memberikan hujah menerusi falsafah akhlak yang sistematis iaitu penggunaan nas-nas akliah dan nakliah, sejarah dan kehidupan rohaniah manusia terhadap golongan pascamodenisme yang menolak nilai-nilai baik dan buruk dalam ajaran Islam.

Katanya, teks Ahli Sunnah tulisan oleh al-Ghazali, al-Qushairi, Fakhr al-Din al-Razi dan Syah Waliyullah al-Dihlawi yang menggabungkan dalil nakli, akli, pengalaman sejarah serta latihan kerohanian dan akhlak boleh memberi kekuatan kepada wacana Islam ini mendepani pemikiran pascamodenisme.

Dr. Muhammad Uthman menjelaskan, ini kerana wacana Wahhabiah-Najdiyyun ini hanya mengikut Quran Hadis secara zahir lafaz kerana tidak ada majaz.

”Golongan ini juga tidak mengikut wacana arus perdana kerana ia tidak ada di zaman salaf,” katanya.

http://utusan.com.my/

Top